Галина Симеонова
11/05/2014
     Галина Симеонова е журналистка от Карлово. Изработването на брюкселска дантела е хобито, което я завладява. Този вид плетиво, което се изработва с малки дървени совалки, в България е известно и като калоферска дантела, по името на Калофер, където в началото на 20 век е пренесен занаята.
     През 1986 година Галина Симеонова завършва курс по калоферска дантела при известни майсторки от града. От 2000 г. Тя е член на сдружение „Феникс Идея Център”, чиято цел е да съхранява, развива и популяризира калоферската дантела.
     „Имах шанс да се уча от най-добрите майсторки на калоферската /брюкселската/ дантела в България – Пенка Опева, Танка Попова, а по-късно и Христина Костова.Вече 25 години посвещавам свободното си време на това занимание. Всеки ден прекарвам часове в работа със совалките и цилиндъра, за да изработя поредния модел, да създам към познатите образци нови елементи и така да вложа своите виждания за тях, а също и да се усъвършенствам. Аз съм перфекционистка и за мене е много важно всеки детайл да е изработен идеално. Многобройните ми клиенти ме насърчават в този стремеж. Успявам да постигна изтънченост и изящество, финес и фееричност в изработката на моделите, без което калоферската дантела би загубила своята магия и очарование. В същото време аз запазвам традицията, създадена от българските майсторки във възпроизвеждането на определени елементи и детайли.
     За мен е удоволствие да се доказвам като майстор не само в България, а и пред ценители от цял свят. Вече 25 години всяко лято в Стария Несебър, пред погледите на хиляди български и чужди туристи, аз демонстрирам начина, по който се изработва калоферската дантела, както и многобройните модели от нея.
 

     Дантели , изработени от мен, украсяват много български домове и са част от семейни колекции в Германия, Англия, САЩ, Норвегия, Холандия, Шотландия, Дания, Швеция, Швейцария.
     Изработването на всеки модел е удоволствие за мен.       Контактите с ценителите на дантелата от всички краища ме правят много щастлива. Вдъхновяват ме за много нови идеи. Мечтая да създам още много собствени модели и своя галерия.”